Erva Hanım öncelikle röportaj teklifimizi kabul etmiş olduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz ilk olarak okurlarımız için Erva KOPUZ kimdir? kısaca bahsedelim.
Merhabalar ben yazar Erva KOPUZ. 11 Yaşındayım ve bu serüvenime 8 yaşında kitap okuma sevgim ve merakım ile başladım. Çok kitap okuyup nasıl yazdıklarını merak ederdim. “O kitaplar nasıl çıkıyor? Acaba gerçek mi?” diyordum. “Onlar yapabildiyse ben de yapabilirim” dedim. Bu merakım ve ilgim beni ilk kitabım “Dostum Benekli” ile buluşturdu. Daha sonra başardıkça daha mutlu ve istekli bir şekilde “6 Buçuk Kız” kitabımı yazdım, okurlarım ile buluşturdum. Bu yolda bana destek olan başta annem olmak üzere bütün aileme teşekkür ederim. Benim sizden farkım sizlerin de benden farkınız olmadığını düşünürsek ben yapabildiysem sizler de yapabilirsiniz.
Kaç yaşında yazmaya başladınız?
8 yaşında yazmaya başladım.
Sizi yaşıtlarınızdan, genel olarak ilgi duydukları alanlardan farklı olarak yazmaya yönelten duygu neydi?
Okuduğum bir kitaptan etkilenip nasıl yazıldığını merak ettim. “Ben de yapabilir miyim?” diye düşündüm, denemek istedim ve başardım.
Kitap çıkartma fikrini ilk olarak kime söylediniz ve bu fikriniz karşısında nasıl tepkiler aldınız?
Önce annem ile paylaştım. Bu yolda en büyük destekçim annemdir.
Henüz 11 yaşındasınız. Kendinizi bir anda Edebiyat dünyasının içinde görmek sizde nasıl bir etki oluşturdu?
Mutluyum, hala ilk günkü gibi heyecanlıyım. Yazmayı, yazdıklarımı okurlarım ile buluşturmayı, imza günleri ve söyleşilerde okurlarım ile buluşmayı çok seviyorum.
Edebiyat alanıyla ilgili ileriye dönük planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
3 kitaptan oluşan bir seri roman yazmak ve kendi araştırma kitabımı yazmak.
Henüz erken olabilir bazı planları yapmak için fakat hayatınızın bu dönemi için hedefiniz nedir?
Şuan ki hedefim yazmakta olduğum 3. kitabımı bitirmek ve iyi bir lise kazanmak.
İleride yazarlık dışında ne olmak istersiniz?
Hukuk okumak ve ilerde hakim olmak istiyorum.
Kendi yaşıtlarınızla veya arkadaşlarınızla bir araya geldiğinizde yaşadığımız şu zaman, dünya veya ülke için “Yetişkinlerin yerinde olsam şunu yapmak isterdim.” dediğiniz oldu mu? Olduysa bahsedebilir misiniz?
Evet oldu. Hayvan sever biriyim ve bu konuda yapabildiğim kadarıyla onları beslemeye, korumaya çalışıyorum. Yetişkin bir birey olmuş olsaydım onlar için daha fazla şeyler yapabilirdim.
Size çocuk yazar deniliyor ama ben size çok genç bir yazar olarak farkındalık oluşturduğunuzu söylemek istiyorum. Bu bağlamda şunu sormak istiyorum: Siz de ileride yetişkin olacaksınız. Biz yetişkinlerin dünyasında sosyal medyada ya da haberlerde izlediğinizde anlam veremediğiniz şeyler oluyor mu?
Tabii ki oluyordur. Anlam veremediğim şey çocuklara yeterince verilmeyen değer, ilgi ve eğitim. Çocuk haklarının daha çok olmasını isterdim.
Bazen çocukların yetişkinlere fikirlerinin alınmadığı için sitem ettiğiniz oluyor mu?
Benim dünyamda bu yoktur. Ailem her zaman fikirlerimi dinler.
Sizce bir çocuk için İstanbul mu yoksa Rize mi daha yaşanılası şehir?
Rize’deyim, bur da doğdum bir bur da büyüdüm. İstanbul’u da gördüm, gezdim ama ben Rize’de yaşamayı tercih ediyorum.
Sizce kitap okumak niçin önemli? Kitap okumanın katkıları nelerdir, kitaplardan her şey öğrenilebilir mi?
Kitap okumak dünyamızı geliştirir, kelime bilgimizi artırır. Fakat her şeyi kitaplardan öğrenemeyiz. Gezip görmek ve keşfetmek de önemlidir.
Tanışmak istediğiniz bir yazar var mı? Kitaplarını beğendiğiniz ya da yazılarını, hikayelerini beğendiğiniz bir yazar var mı?
Evet, kitaplarını beğendiğim ve tanışmak istediğim yazar var. Bu kişi Ankara’da sınıf öğretmenliği yapan ve ara ara sosyal medyadan görüştüğüm Nehir YARAR Hanımefendi’dir.
Son olarak toplayacak olursak okurlarımıza neler söylemek istersiniz?
Sevgili okurlar, büyüklerim, küçüklerim ben yapabildiysem sizler de yapabilirsiniz.
Röportaj teklifimizi kabul etmiş olduğunuz için tekrar teşekkürler.
Vesile Dergi Sayı 10
Şubat 2022