Merhabalar Aysun Hanım öncelikle röportaj teklifimizi kabul etmiş olduğunuz için teşekkürler. Dilerseniz ilk olarak okurlarımız için Aysun DÜNDAR kimdir? Kısaca bahsedelim.
Merhabalar. 1993 yılının Mart ayında Konya-Meram’da dünyaya geldim. İlkokul, lise ve üniversite eğitimimi Konya’da tamamladım. 2015 yılında Mevlana Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik bölümünden mezun oldum. 2017 yılının Aralık ayında kendi ofisimi açtım. Şu anda da ofisimde aktif olarak yüz yüze diyet ve online diyet danışmanlığı veriyorum.
İlk olarak herkesin fikir beyan etmekte olduğu sağlıklı beslenme konusundan başlamak istiyorum. Hocam sağlıklı beslenme nedir ve ne değildir?
Sağlıklı beslenme kısaca yeterli ve dengeli beslenmektir. Vücudumuzun ihtiyacı olan karbonhidrat, protein, yağ ve vitaminlerin yeterli tüketilmesidir. Sağlıklı beslenme tek tip beslenmek değildir. Sağlıklı beslenmede besin çeşitliliği önemlidir.
“Porsiyon” dediğimiz şey nedir ve nasıl belirlenir?
Porsiyon, bir kişinin tek öğünde yediği miktardır. Porsiyon büyüklükleri her insanın yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite düzeyine göre değişir.
Kimi uzmanlar diyet yaparken kesinlikle meyve tüketilmemesi gerektiğini çünkü şekerli olduğu için diyeti bozduğunu savunuyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, diyet yapan biri meyve tüketmeli midir yoksa tüketmemeli midir?
Meyve tüketimi porsiyon kontrolü sağladıktan sonra günlük beslenmemizde mutlaka bulunması gerekir. Meyvelerin içerdiği vitamin ve mineral bizim için çok değerlidir.
Diyet yapmak bağışıklık sistemini olumsuz etkiler mi?
Aksine diyet yaparak bağışıklık sistemimizi güçlendiriyoruz. Benim için diyet sürecinde şok diyetlerin aksine sürdürülebilir olması önemlidir. Sürdürülebilir beslenme olduğu için sadece karnımızı doyurmak değil, hücrelerimizi besliyoruz. Bu da bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor.
Sizce kilo vermenin önündeki en büyük etken nedir?
Azim, kararlılık ve süreklilik çok önemli. Bir de bunlara ek olarak aile bireylerinin desteği en büyük etken oluyor.
Abur cubur tüketimi ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Sizce hayatımızdan tamamen çıkartmalı mıyız yoksa kısıtlamalı mıyız?
Sağlıklı beslenmeyi hayatına tamamen uygulamış kişilerin abur cubur istekleri olmuyor. Örneğin daha önce içtikleri gazlı içecekler çok şekerli geldiği için tüketmek istemiyor. Eğer abur cubur yeme istekleri olursa kontrollü olarak tüketilebilir.
Gebelikte annenin yediği ve içtiği her şeyin bebeğe kilo olarak yansıdığı inancı söz konusu malum. Bu gerçekten böyle mi, anne adayının yiyip içtiği şeyler bebeğe mi iyi geliyor yoksa anneye mi kilo olarak geri dönüyor? Anne adayının beslenmesi nasıl olmalı?
Gebelikte beslenme önemli bir konu evet annenin yedikleri plasenta yolu ile bebeğe aktarılıyor. Fakat toplum tarafından bilinen “İki canlısın.” sözü ile daha fazla yemek yeme gereği yoktur. Normal beslenmesine ilave olarak besin gruplarının miktarı trimesterlere göre değişmektedir. Çok fazla yemek yerine besin çeşitliliği sağlanarak annenin ve bebeğin tüm ihtiyaçları karşılanabilir.
Çeşitli karışımlarla ödem atarak kilo verdiğini dile getirmekte olan kişiler var malum. Buna istinaden ödem bir kilo mudur yoksa toksinlerin vücutta birikmesi midir?
Ödem, vücutta damarlardan dokulara sızan aşırı sıvının neden olduğu şişliktir. Çok fazla ayakta kalma, fazla tuzlu yiyeceklerin tüketilmesi, gebelik, kullanılan ilaçlar veya adet öncesi dönemde oluşan hormonal değişiklikten ortaya çıkabilir. Bol su tüketerek, besinleri daha az tuzlu tüketerek vücuttan atılması sağlanabilir. Herhangi bir hastalıktan kaynaklanıyorsa mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.
Önümüz malum Ramazan ve Ramazan Ayı’nda yemeğe düşkün bir toplumuz. Bu konuda okurlarımıza neler tavsiye etmek istersiniz, okurlarımız nelere dikkat etmeliler?
Ramazan ayında beslenme çok önemlidir. Hem mübarek bir ay hem de yemek çeşitliği çok fazla olmaktadır. Beslenme konusunda mutlaka sahur yapılmalıdır. Sahurda yumurta, peynir gibi protein ağırlıklı olarak beslenilmelidir. Oruç açıldıktan sonra mutlaka çorba ile başlanması gerekmektedir. Çorba tüketildikten sonra en az 5 dakika mola verilmesi gerekir. İftardan sonra bol bol su tüketilmelidir. İftardan 1 saat sonra sütlü tatlı, meyve, kuru meyveler ile tatlı ihtiyaçları yeşil çay eşliğinde tüketilebilir.
Röportaj teklifimizi kabul etmiş olduğunuz ve bu istifadeli bilgileri bizimle paylaşmış olduğunuz için tekrar teşekkür ederiz.
Vesile Dergi Sayı 12
Nisan 2022