Biz evlatlarımıza öğüt verirken genellikle maddi zemini olan öğütler veriyoruz;
– “Çok çalış ve ileride çok para kazanabileceğin meslek sahibi ol.”
– “Her ne olursa olsun daima önce kendini düşün. Önce kendi menfaatini düşün ve hiç kimseye acıma çünkü acınacak hale gelirsin.”
– “Benim yavrum büyüyecek ve kocaman adam olacak. Çok para kazanacak ve çok güzel şartlarda yaşayacak.”
– “Her ne olursa olsun kendinden asla ödün verme, doğru bildiğin şeyden asla şaşma ve her kim ne söylerse söylesin asla umursama.” vb.
Aslında bakıldığında yukarıdaki öğütler olumsuzluk içermiyor gibi duruyor ancak özeleştiri bakımından bakıldığında çocuğu özünden yani fıtratından
uzaklaştırıyor. Tabii ki de evlatlarımız çok çalışsın ve çok çalıştığı için bol bol helal kazançları olsun lakin bunu evlatlarımıza öğüt olarak verirken maddi bir zemin oluşturmamaya, zeminin maneviyat ile oluşturulmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla da öğüt verirken kullanmayı tercih ettiğimiz kelimeler çok çok önemli. Öğütlerimizin hangi zemini oluşturduğunun farkında olmamız gerekiyor. Öğüt konusu ile ilgili Rabbimizin ayetlerine bakmamız ve Rabbimizin ayetlerinde yer verdiği Hz. Lokman’dan feyz almamız bir hayli kıymetli. Peki Hz. Lokman ne diyor? Yavrusuna ne şekilde öğütler veriyor?
Haydi gelin birlikte göz atalım:
13. Lokman oğluna öğüt verirken ona şöyle dedi: “Sevgili oğlum! Allah’a ortak koşma; Çünkü O’na ortak koşmak kesinlikle çok büyük bir haksızlıktır.
16. Lokman, “Sevgili oğlum” (dedi), “Yaptığın iş bir hardal tanesi ağırlığında bile olsa, bir kayanın içinde saklansa veya göklerde yahut yerin dibinde bulunsa yine de Allah onu açığa çıkarır. Kuşkusuz Allah her şeyi bütün gizlilikleriyle bilir, O her şeyden haberdardır.”
17. “Yavrucuğum, namazını özenle kıl, iyi olanı emret, kötü olana karşı koy,
başına gelene sabret. İşte bunlar, kararlılık gerektiren işlerdendir.”
18. “Gurura kapılarak insanlara burun kıvırma, ortalıkta çalım atarak yürüme; unutma ki Allah gurura kapılıp kendini beğenen hiç kimseyi sevmez.”
19. “Yürüyüşünde ölçülü ol, sesini yükseltme; çünkü seslerin en çirkini eşeğin anırmasıdır.” merdivenin en önemli basamağını aşıp 2. kademeye geçmiş oluruz.
NOT: Lokman Suresi’nden alıntı yapılmıştır.
Vesile Dergi Sayı 9
Ocak 2022