Tarih söz konusu olduğunda her ne kadar farklı alanlar ve farklı görüşler söz konusu olsa da hakikat boyutu ile bakıldığında karşımıza üstadın da belirtmiş olduğu üzere “Tarih tekerrürden ibarettir.” ifadesi ve “Tarihini bilmeyen geleceğini tayin edemez.” anekdotu çıkıyor. Yani özelinde bakıldığında tarihimize hak ettiği değeri vermek zorunda olduğumuz hakikati ile yüzleşiyoruz ve bu da bizleri hayatımızın yalnızca okuma ve araştırma ile değil yer yer uygulamalarla bizleri yaşayan tarih kahramanları, tarih kahramanlarının izinden giden geleceğin kahramanları olmaya sevk ediyor. Dolayısıyla da mantık çerçevesince baktığımızda şunu rahatlıkla görebiliyoruz ki omuzlarımızdaki sorumluluk bir hayli fazla. Maharet ise bu sorumluluğun farkına varabilmekte. Maharet ise bu sorumluluğun farkına varıp çocuklarımıza tarih sevgisi aşılayabilmekte ve geleceğimizi sapasağlam inşa edebilmekte. Peki ama neler yapabiliriz de çocuklarımızla tarih sevgisi aşılayabiliriz? Neler yapabiliriz de omuzlarımızdaki sorumluluğu bir yük olarak değil minnet nişanesi olarak çocuklarımızın gönüllerine ve ömürlerine nakşedebiliriz?
Çocuklarımıza tarih sevgisi aşılayabilmek için kabaca 10 öneriyi sizler için aşağıda derledim. Şimdiden istifadeli olmasını diliyorum:
- Tarihimizi önce kendimiz öğrenmeliyiz sonra çocuklarımıza öğretmeliyiz.
- Ecdadımızın sevdiği ya da şartlardan dolayı yemek zorunda kaldıkları yemekleri öğrenip bu yemeklere aile soframızda yer verebiliriz. (Osmanlı padişahlarının sevdiği yemekler, Kurtuluş Savaşı’nda ecdadımızın yemek zorunda kaldığı yemekler vs.)
- Belirli şahsiyetlerle ve olaylarla ilgili araştırmalar yaparak ailece tiyatro geceleri düzenleyebilir, kostüm ve marşlarla da destekleyerek daha çok akılda kalıcı gösteriler yapabiliriz.
- Tarihimizi belirli başlıklar altında sırayla araştırıp ailece sunum günleri yapabiliriz.
- Tarihi şahsiyetlerle ve olaylarla ilgili kısa kısa metinler oluşturup çocuklarımıza uyku öncesi masal formatında anlatabiliriz.
- Camii, müze, türbe, koru, saray vs. tarihi yerleri ziyaret ederek bilgi edinebilir ve küçük bir tarih defteri tutabiliriz. Ayrıca fotoğraf albümü oluşturabiliriz.
- Tarihi yapıları ziyaret etmeden önce araştırma yapabiliriz ve hatta sırayla ailemize rehberlik edebiliriz.
- Ecdadımıza ait görselleri poster niteliğinde duvara asabiliriz ve hatta görseli olmayanlarla ilgili resim yapabiliriz.
- Arapça ve Osmanlıca başta olmak üzere ecdadımızın dilini öğrenmeye ve öğretmeye çabalayabiliriz.
- Ecdadımızın oynamış olduğu oyunları öğrenip ailece oynayabiliriz. (Mandala, satranç vs.)
YAZAN: Zeynep EROL
Vesile Dergi Sayı 15
Temmuz 2022