Birçok konuda olduğu gibi Kudüs konusunda da “Çocuklarımıza bu durumu ne şekilde açıklayabiliriz?” düşüncesi ebeveynlerin zihinlerini meşgul ediyor. Kimileri Kudüs ile ilgili haberleri bile çocuğunun yanında dile getirmekten çekinirken kimileri ise çocuğu bir şeyleri öğrensin istiyor lakin her ne olursa olsun unutmamamız gereken şey şu ki çocuğun yaşına uygun şekilde aktarım yapmak zorundayız. Yani çocuk “ölüm” kavramını yaşı gereği anlamayabilir yahut yaşı gereği bu kavramı çocuğa anlatmak doğru
olmayabilir. Bunun yerine alternatif bir kavram üretmek gerekir “kötü davranmak” gibi. Ya da çocuk yaşı gereği farklı inançları algılayamayabilir Yahudilik, Hristiyanlık vs. Böyle bir tabloda da çocuğa farklı inanç vurgusu yapmanın bir anlamı olmayacaktır. Burada da alternatif olarak farklı inanç mensuplarını ifade etmek yerine “iyi insanlar ve kötü insanlar” ayrımını yapmak önemli. Yani çocuğa dava bilince aşılama niyetiyle nefret söylemleri aşılamanın hiçbir anlamı yok yahut çocuğa bir şeyleri anlatabilmek niyetiyle çocuğun minicik kalbinde yaralar açmaya hiç gerek yok. Bunun yerine çocuğun yegane dili olan oyunları, masalları yol ve yöntem olarak rahatlıkla kullanabiliriz. Tabii burada da yine yaş mevzusu önemli bir kriter.
Aşağıda 10 maddeden oluşmakta olan öneriler listesi yer almaktadır. Elimden geldiğince yumuşak bir şekilde çocuklarımıza Kudüs meselesinde değerlerimizi aşılayabilmek adına önerilerde bulundum. İstifadeli olmasını dilerim.
Bizim düşler ülkemiz Kudüs olabilir ve başucumuza poster niyetine aksamızın fotoğraflarını asabiliriz.
Kudüs kumbarası yaparak rızkımıza kardeşlerimizi de ortak edebiliriz.
Yavrumuzla düzenli periyotta (Örneğin her gece uyumadan önce) Kudüs’e gitme hayalleri kurabiliriz. Yavrumuza uyumadan önce anlatmak üzere Kudüs ve İslam Tarihi masalları hazırlayabiliriz.
Ailece düzenli periyotta (Örneğin her Cuma ya da namazlardan sonra ) kardeşlerimiz için dua saatleri düzenleyebiliriz.
Oyunlarımıza Kudüs’ü taşıyabiliriz (Örneğin legolardan Aksa yapmaya çalışabiliriz yahut sandalyeleri yan yana koyarak otobüs ambiyansı oluşturabiliriz ve Kudüs’e gitmekte olduğumuzu hayal edebiliriz.)
Konuyla ilgili ayet ve hadislerden yavrumuzun yaşına uygun olanları seçip anlatmaya çalışabiliriz.
Filistinli kardeşlerimizin yöresel yemeklerini yavrumuzla birlikte yapabiliriz. (Örneğin hurmalı kurabiye gibi)
Evlerinden ayrılmak ve çadırlarda yaşamak zorunda kalan kardeşlerimizi anlayabilmek için balkonumuza ya da bahçemize çadır kurabilir ve kısıtlı imkanlarla çadırda bir süre yaşamaya çalışabiliriz (Örneğin imkanları kısıtlamak adına yanımıza biraz yiyecek alıp onunla yetinmeye çalışabiliriz ya da çocuğumuzun en sevdiği oyuncakların tamamını değil de sadece bir tanesini yanımıza alabiliriz vs.)
Yavrumuzla birlikte kardeşlerimize mektuplar yazabiliriz.
YAZAN: Zeynep EROL
Vesile Dergi Sayı 6
Ekim 2021